Třešňový sirup
cca 4 - 5 litrů
4 kg tmavých třešní
2,4 kg cukru krupice nebo krystal
40 g kyseliny citronové
2 litry vody
Třešně dáme do mísy a cca na hodinu je necháme v osolené vodě, aby vylezli červíci. Poté je důkladně omyjeme. Nasypeme je do hrnce, zalijeme dvěma lity vody a rozvaříme. Poté přecedíme šťávu do jiného hrnce a vychladlé třešně vypeckujeme. Poté je prolisujeme přes síto a získanou šťávu slijeme s tou, kterou jsme předtím vlili do hrnce. Všechnu šťávu poté povaříme, sesbíráme pěnu, přidáme cukr a kyselinu cukrovou a mícháme, dokud se nerozpustí. Ještě horký sirup vlijeme do alkoholem vymytých lahví.
Prolisované třešně můžeme rozmixovat, smíchat s moučkovým cukrem a dát zamrazit jako dřeň nebo do tvořítek na nanuky.
Žádné komentáře:
Okomentovat