01.10.13

Koblížky

Dneska jsem smažila koblížky. Vzhledově to jsou spíše placičky než kulaté koblížky, nevím, co jsem udělala špatně, ale už těsto hodně špatně a pomalu kynulo, takže bych to přisoudila tomu. Každopádně jsou moc dobré, dala jsem do nich spoustu meruňkové marmelády od babičky a příště snad budou vzhlednější. Recept mám jak jinak než z kuchařky Dity P., která je prostě skvělá a mě z ní hrozně moc baví vařit.

Koblížky
20 g droždí
250 g polohrubé mouky
20 g cukru krupice
125 ml vlažného mléka
20 g másla
2 žloutky
2 lžíce rumu
špetka soli
250 ml oleje na smažení
10 lžic meruňkové nebo jiné marmelády
moučkový cukr na posypání

Droždí rozdrobíme, posypeme lžící cukru a zalijeme troškou vlažného mléka. A necháme alespoň čtvrt hodiny kvasit.  Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny a vmícháme žloutky. Poté přisypeme prosátou mouku a špetku soli a přidáme rum, zbylé mléko a droždí. Vypracujeme těsto. Poprášíme moukou a necháme alespoň hodinu v teple kynout.


Těsto vyválíme na 0,5-1 cm silnou placku, skleničkou naznačíme na půlce těsta kolečka, tam kde budeme tvořit koblížky a do jejich středu naneseme lžící marmelády. Na druhé polovině těsta vykrojíme kolečka, kterými přikryjeme kolečka s marmeládou, po stranách přitiskneme a znovu celé skleničkou vykrojíme. Koblížky necháme ještě alespoń 15 minut kynout.


V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej. . Neměl by být rozehřátý málo ani moc - jinak budou koblížky moc tmavé a uvnitř syrové. Vložíme do něj jeden koblížek a z obou stran osmažíme. Vyzkoušíme tím, jestli je olej správně rozehřátý. Pokud ano - koblížky do něj naskládáme a osmažíme. Poté je vyndáme, na ubrouscích necháme odsát přebytečný tuk a posypeme moučkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. Dita mě také baví, vařím ji celou (house-putking.blog.cz)
    Projíždím tvůj blog a slintám - super fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. The Poker Room at Mohegan Sun - Mapyro
    Looking 김포 출장마사지 for The Poker 수원 출장샵 Room at Mohegan Sun 문경 출장안마 in Uncasville, Connecticut? Save 순천 출장안마 up 강릉 출장마사지 to 60% on select Hotels.

    OdpovědětVymazat