06.02.14

Naan

Naan je indický plochý chléb z bílé mouky. Peče se v tandooru, ale dá se připravit i v troubě. Skvěle se hodí ke všem indickým pokrmům (a to nejen k nim) a je hotový opravdu za chvilku (když nepočítám hodinu kynutí). Před pečením ho můžete posypat čerstvým koriandrem nebo jinými bylinkami (tymiánem, rozmarýnem..) sekaným česnekem nebo třeba černým sezamem. Já zvolila právě variantu s česnekem a tymiánem - která asi není úplně ta pravá indická, ale mně opravdu chutnala.

Naan
na 6 placek

250 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru
lžička soli
3 lžíce olivového oleje
2 dcl vlažné vody

olivový olej na pomazání plechu
čerstvé bylinky na posypání
dva stroužky česneku
lžíce másla


Odváženou mouku nasypeme do mísy, ve středu vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme trochou vody. Když kvásek nabude, přidáme tři lžíce olivového oleje, zbytek vody a sůl a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.

Plech na pečení potřeme olivovým olejem a vložíme ho do trouby. Tu poté předehřejeme na 175°C v módu gril.


Těsto rozdělíme na 6 dílů (nebo méně, pokud chceme platky větší) a rozválíme je válečkem nebo rukama do tvaru placek. 10 minut je necháme odpočívat a posypeme je nasekaným česnekem a trochou čerstvých bylinek.


Na horký plech opatrně položíme placky a pečeme pár minut ve vrchní části trouby. Po upečení je potřeme máslem.

1 komentář:

  1. To mi připomnělo, že jsem ho chtěla zkusit už dávno. Možná by to mohla být dobrá záminka pro pokus o Kokosové kari :)

    OdpovědětVymazat